Circ Balcanic în Caraș-Severin: Cetățean Amenzilat pentru Acte de Vandalism Civic
Imaginează-ți că îți iei inima în dinți și decidești să pui mâna pe cheie fixă, nu pentru a desfășura activități ilicite, ci pentru a repara băncile comunității tale. O inițiativă nobilă, nu-i așa? Ei bine, în Moldova Nouă, acest gest de civism pur este o invitație la penalizare. Ion Carpian, un habitant al satului Moldovița, s-a trezit cu un avertisment de la Poliția Locală drept răsplată pentru că a indrăznit să repare șase bănci și o masă în centrul satului, fără să ceară binecuvântarea Primăriei Orașului Moldova Nouă. Avertismentul a devenit vedeta Facebook-ului lui Ion, care, într-o tentativă disperată de a arăta mizeria sistemului, s-a mărturisit responsabil pentru acest „act de vandalism”.
Mai mult, procesul-verbal de sancționare i-a fost semnat pentru o contravenție atât de irelevantă pentru situație, încât devine comică dacă nu ar fi de plâns: „rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau pe domeniul public fără aprobare”, potrivit HCL 108/2023. Da, ai citit corect. Aparent, când alegi să fii un cetățean responsabil în Moldova Nouă, riști să îți fie comparată inițiativa cu rezervarea ilegală a unui loc de parcare.
Culmea ironiei, acest incident a stârnit valuri pe rețelele sociale, adunând mărturii şi reacții mixte. Unii îi felicită pe polițiștii locali pentru vigilența lor supraomenească în fața unui cetățean care a avut tupeul să îmbunătățească un colț din sat, în timp ce alții ridică în slăvi absurditatea situației. Să nu mai vorbim despre cei care întrevăd aici un război nedeclarat împotriva oricărei tentative de a face un bine fără a unge rotițele birocrației cu șpagă.
Pe scurt, ce a fost menit să fie o poveste despre sprijinul comunitar și dragoste pentru locurile natale s-a transformat într-o mostră grotescă de cum nu să trăiești în România. Într-adevăr, reparația băncilor fără permisiuni a adus în prim-plan morișca de abuzuri și mentalul colectiv în care bunul simț civic se ciocnește de zidul de beton al procedurilor inutile. Omului de rând i se trasează clar mesajul: nu-ți bate capul să îmbunătățești ceva în jur, altfel te trezești penitent pentru dorința de a face un bine.
Merite sau nu acest război absurd împotriva inițiativelor civice, acest incident ridică semne serioase de întrebare asupra priorităților celor care ne guvernează spațiile publice. Să fie aceasta noua normalitate, unde faptele bune sunt pedepsite în timp ce incompetența și indiferența sunt recompensate? Trăim într-o lume pe dos, iar ceea ce s-a întâmplat în Moldova Nouă este dovada vie a degringoladei sistemice pe care suntem forțați s-o îndurăm. Rusine!
Sursa: Antena 3