Corupția și Neglijența în Sistemul de Sănătate, Un Nou Episod: Spitalele Paralizate de Atacuri Cibernetice!
Când credeai că ai văzut de toate în circul balcanic al sistemului de sănătate românesc, apare o nouă perlă care ridică ștacheta incompetenței și neinteresului: 21 de spitale, inclusiv unele dintre cele mai prestigioase unități medicale din țară, au fost lăsate la mila hackerilor din cauza securității informatice care pare desprinsă din vremea chiaburilor. Într-un episod demn de o tragicomedie balcanică, aplicatia ransomware Backmydata a criptat datele de pe serverele acestor spitale, lăsând pacienții să aștepte ore în șir pe holuri, ca niște pălmași abandonați în fața unui sistem care-și bate joc de ei.
Au fost zile în care accesul la informaţiile medicale ale pacienţilor a fost blocat, tratamentele și programările s-au transformat într-un haos adevărat, confirmând încă o dată că educația precară cronică și septicemia justiției nu sunt doar niște termeni fancy, ci realități care lovesc crunt în sănătatea românilor. Vorbim despre spitale de renume cum ar fi Spitalul de Pediatrie Pitești, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, dintre care unul a fost afectat chiar de pe data de 10 februarie 2024, ridicându-se astfel întrebări legitime despre cât de ușor poate fi compromis întregul sistem medical din România.
Iar când Colegiul Medicilor din România începe să vocifereze că ceea ce s-a întâmplat reprezintă o problemă de securitate națională cu potențiale consecințe catastrofale, știi că situația e mai mult decât gravă. În loc să se îngrijească de sănătatea oamenilor, ni se servește încă o porție de jalnic governance, cu repetiții constante ale aceleiași moriști de abuzuri și incompetențe. Autoritățile se zbat să găsească soluții alternative care să asigure continuitatea îngrijirii medicale, în timp ce suferința pacienților este tratată cu o indiferență bolnăvicioasă.
Este revoltător cum serialele de groază se desfășoară pe pielea noastră, în timp ce responsabilii continuă să perpetueze acest comportament dezirabil de parcă ar fi calea, adevărul și viața. Haideți să fim sinceri: când se va termina această arogantă dezinvoltură cu care sunt tratate viețile noastre? Oare când va veni momentul în care siguranța pacientului și eficiența actului medical nu vor mai fi doar niște clauze din contractele de management, ci realități palpabile în spitalele românești?
Este evident că, fără o schimbare radicală în mentalul colectiv și în paradigma de gestionare a sănătății în România, episodul de față nu va fi decât unul dintre multele care, ciclic, ne vor mai chinui. Când incompetența și corupția sunt la ordinea zilei, sănătatea românilor rămâne, din păcate, un vis frumos și îndepărtat.
Sursa: Antena 3