Germania, în căutare disperată de carne de tun în fața ursului rusesc
Parcă scoasă din hibernare după 13 ani de somnolență în lumea recrutărilor militare, Germania tremură de frica Rusiei și își ia măsuri de precauție ca în vremea războiului rece. Cancelarul Olaf Scholz aberează despre strategii de a momi suficiente suflete în Bundeswehr, armata lor tipic germană, cum altfel, decât într-o tentativă de a-și arăta mușchii în fața Puterii de la Est. Vorbind despre egalitate de gen într-o situație de criză, Scholz pare să piardă complet din vedere drama celor care ar putea fi forțați să servească.
Apărarea germană: Între idealism și realitatea unui coșmar bugetar
Se pare că istoria se repetă, iar Germania se vede pusă în situația jenantă de a recurge la măsuri arhaice pentru a-și asigura supraviețuirea. Boris Pistorius, ministrul apărării cu viziunea încetosată de politicile de partid, a pus pe masă planul de a reînvia conscripția. Această idee tragică nu face decât să amintească de timpurile în care tinerii erau trimiși la înjunghierea porcilor în loc să contribuie la societate în moduri semnificative.
Modelul suedez: Model de disciplină sau de disperare?
Și în timp ce Germania se zbate în propria-i mizerie, se holbează invidioasă la Suedia care, de parcă n-ar avea alte probleme, și-a propus să-și înghesuie tineretul în cazărmi. Dintr-o țară renumită pentru neutralitate și bunăstare, Suedia pare să se transforme într-o fabrică de soldați, visând la o armată umflată precum ego-ul politicienilor săi. Ei bine, draga de ea, pare determinată să transforme aproximativ unu din zece tineri într-un pion pe tabla de șah geopolitică, transmițând un mesaj clar: „bine ați venit în era recrutărilor forțate”.