Baloane de săpun și Cenușăreasa digitală – Parlamentari Români în Vizorul Hackerilor Chinezi
Într-o epopee care pare ruptă din manualele de spionaj cibernetic ale secolului XXI, trei dintre marile minți ilustre ale Parlamentului Român au fost transformate în ținte pe placa de tir a hackerilor chinezi, vânați de FBI ca și cum ar fi ultimele rinoceri albi pe cale de dispariție. Gruparea APT 31, care în realitate sună mai mult a nume de model de aspirator decât a amenințare cibernetică, atacă prin mail-uri false mai ușor de demascat decât costumele de Halloween ale copiilor. Dar, se pare că pentru unii, clicul pe linkuri capcană este mai tentant decât apelul sirenelor pentru marinari.
APT 31: Meniul Zilei la Cafeneaua Spionajului Digital
APT 31, sau cum să faci din spionajul digital un fel de artă clandestină, reprezintă acea specie rarefiată de prădători virtuali care trăiesc în adâncurile internetului şi vânează vulnerabilități ale sistemelor informatice ca gustații culinare. Potrivit înțelepților de la Karspesky, aceste creaturi intangibile sunt mai greu de prins decât fumul cu plasa. Și pentru că povestea trebuie să devină și mai succulentă, cei șapte maeștri ai tastaturii, parte a unui program de spionaj al unui oraș chinezesc cu nume de bere artizanală – Wuhan, au fost aruncați în arenă de Departamentul de Securitate de Stat Hubei, pentru a împrăștia haos în stiva de hârtii a birocrației mondiale.
Debitând Apă de Ploaie Digitală
Cum trăim într-o epocă în care a da click pe un link pare să fie echivalentul digital al deschiderii cutiei Pandorei, strategia APT 31 de a-și isca victimele cu mesaje email camuflate în promisiuni digitale pare să fi funcționat. Mădălin Dumitru, un fel de Stalker al apocalipsei cibernetice, ne împărtășește cu o gravitate demnă de un serial Netflix că secretul constă în construirea acestor email-uri cu link-uri care mai de care mai magnetice și irezistibile. După cum și-l imaginează probabil, o dată ce ai dat click, viața confidențială devine un spectacol pe scena deschisă a internetului, cu popcorn și băuturi răcoritoare pe lângă.
Concluzia: Ne Privim în Oglinda Spionajului Digital cu Oarecare Dezamăgire
Pe scurt, această saga a hackerilor chinezi și a politicului românesc nu face decât să ne amintească de cea mai veche învățătură a umanității: că indiferent cât de avansată este tehnologia și cât de sofisticate sunt metodele de atac, prostia umană rămâne neînvinsă – și, aparent, mereu dispusă să dea click pe link-uri suspecte. În timp ce FBI continuă să joace șoarecele și pisica cu acești curajosi cavaleri ai tastaturii, noi, simplii morți de rând, putem doar să ne întrebăm: când o să învățăm?
Sursa: Antena 3