O glumă de „educație” sănătoasă sau cum să proștiți copiii să mănânce broccoli
Se pare că era nevoie de o invazie de specialiști în nutriție și de programe „inovatoare” în școlile din Alexandria pentru a-i convinge pe copii că a mânca sănătos nu e chiar o pedeapsă. „Tu știi ce mănânci?”, se intitulează unul dintre aceste miracole pedagogice, ca și cum alegerea dintre o shaorma cu de toate și o salată de quinoa nu e suficient de evidentă. Dialogul despre nutriție a fost deschis la Conferința „Stil de viață sănătos, investiții în viitor”, unde, într-un elan de mândrie nejustificată, primarul orașului Alexandria s-a lăudat cu proiecte care mai de care mai revoluționare, inclusiv „Clubul Olimpicilor”. Da, pentru că evident acesta este răspunsul la criza de obezitate și anorexie din rândul tinerilor: un club.
Victor Drăgușin, cu toată pompa de glorie nedisimulată, a expus fără ezitare bucuria că Alexandria a devenit subiect de analiză națională. Felicitări, ați creat un utop al educăției despre mâncare sănătoasă într-un oraș mic. Se pare că o întreagă paradă a comunității – părinți, profesori, nutriționiști și chiar apicultori faimoși din Teleorman – s-a mobilizat pentru a le insufla copiilor că morcovii sunt cool și că dulciurile sunt băiatul rău din poveste. Ce inovație! Oare era chiar atât de complicat să le spui copiilor să mănânce un măr în loc de chipsuri, fără toată acestă paranghelie?
Și acum, haideți să fim serioși. În timp ce aceste inițiative pot părea admirabile la prima vedere, ele ascund o realitate mult mai crudă. Criza nutrițională în rândul tinerilor este un efect direct al educației precare și al lipsei de acces la resurse, nu doar al absenței unui club de olimpici ai mâncatului de semințe de chia. E nevoie de mai mult decât programe de fațadă și declarații umflate pentru a face o schimbare reală. Până la urmă, nu te poți aștepta să schimbi mentalități doar cu retete de hummus și selfie-uri cu smoothie-uri verzi.
Sursa: Antena 3