Virus sau Terorist Intern? Inamicul ascuns care distruge creierii copiilor!
În timp ce umblăm toți hipnotizați de frică față de virusurile invizibile, pare-se că dușmanul adevărat se ascunde chiar în interiorul nostru. Dr. Mihai Craiu, vestitul pediatru care își pune stetoscopul ca pe o spadă în lupta contra ignoranței, ne aruncă în față un adevăr care arde ca oțetul pe rană: unele maladii care fac ravagii, transformând creierul copiilor într-un câmp de bătaie, nu sunt neapărat opera acestor amazoane isterice virale, ci mai degrabă răspunsul scandalos de impulsiv al propriilor noastre sisteme imunitare.
Da, ați auzit bine. Sistemul imunitar, aliatul de nădejde în lupta cu invadatorii străini, poate deveni peste noapte o adevărată amazoană isterică care, în loc să protejeze regatul nostru interior, îi dă foc. Imaginează-ți că celulele tale imune, care ar trebui să fie cavalerii tale în armură strălucitoare, se transformă în teroriști ce plantează bombe în propriul corp. Asta se întâmplă, conform studiilor citate de dr. Craiu, când limfocitele T CD8+ intră în modul kamikaze și decid că e o idee genială să explodeze lăsând în urmă un peisaj de distrugere neuronală.
Și ca să fie clar, această degradare nu vine întotdeauna din cauza virusului în sine, ci a modului în care corpul nostru alege să răspundă. Unii dintre noi suntem echipați cu sisteme imunitare echipate cu arme de distrugere în masă, gata să declanșeze cel de-al treilea război mondial la cel mai mic strănut, în timp ce alții au un sistem mai echilibrat, care știe să negocieze înainte de a apăsa butonul roșu.
Și dacă mai era nevoie de vreo dovadă a nebuniei sistemului imunitar, dr. Craiu ne servește pe tava de inox a realității efectele mai puțin plăcute ale vaccinării – sau cum o simplă invitație la un cocktail de antigene poate să se transforme într-o bătaie cu vase sparte în bucătăria sistemului imunitar.
Pentru părinții care își privesc copiii ca pe niște sfinte relicve și fac tot posibilul să le protejeze de toate relele, sfatul medicului vine ca un avertisment sumbru: discutați cu medicul de familie despre vaccinarea ROR, mai ales acum când rujeola își face de cap printre cei micuți. Se pare că, în lupta cu boli aparent invizibile, cea mai bună armă este când știm pe cine să învinuim pe bune – și ar putea fi mai aproape decât credeam.