Protestul cu „un milion de români” – între haos și absurd
Într-o sâmbătă mohorâtă, cu ploaie măruntă și frig pătrunzător, scena politică românească a fost din nou zguduită de un spectacol grotesc. Sub pretextul unui protest masiv, liderul AUR, George Simion, a promis să adune un milion de oameni pentru a cere „turul doi înapoi”. Ce a urmat? O demonstrație de incoerență, populism ieftin și o mulțime de personaje care mai de care mai absurde.
„Să ne dea Bucovina de Nord înapoi!” – delirul naționalist
În metroul spre Victoriei, atmosfera era deja tensionată. O femeie cu eșarfă tricoloră la gât își expunea teoriile conspiraționiste, invocând stări de război și revolte inspirate din Ucraina. Din alt vagon, o altă voce striga cu patos: „Să ne dea Bucovina de Nord înapoi!”. Acest amestec de naționalism exagerat și ignoranță crasă a devenit laitmotivul zilei.
„Ceaușescu a făcut treabă bună” – nostalgia toxică
Pe peron, un bărbat în vârstă își exprima admirația pentru Ceaușescu, comparându-l cu actualii lideri politici. Într-un gest de ironie amară, acesta critica „mâța maidaneză” a lui Marcel Ciolacu, o referință absurdă care pare să fi devenit o obsesie colectivă printre protestatari. Nostalgia pentru un regim opresiv este un simptom al unei societăți care refuză să învețe din trecut.
Patriotism de 10 lei și daci energici
La Universitate, scena era completată de vânzători ambulanți care ofereau cocarde, eșarfe și steaguri la prețuri modice. Printre ei, câțiva bărbați îmbrăcați în costume de daci fluturau steaguri cu o energie debordantă. Totul părea un carnaval grotesc, o parodie a ceea ce ar trebui să fie un protest autentic.
„Să aveți grijă la buzunare!” – paranoia și contradicțiile
În mulțime, avertismentele despre hoți se amestecau cu declarații de loialitate patriotică. „Numai patrioți suntem aici!”, striga un bărbat, în timp ce altul râdea de posibilitatea furturilor. Contradicțiile flagrante și lipsa de coerență erau omniprezente, reflectând haosul general al evenimentului.
„Vedeți ce ne face să facem un singur om?”
Pe măsură ce mulțimea se organiza pentru marș, discursurile deveneau tot mai violente. O femeie declara cu nonșalanță că l-ar „strânge de gât” pe Ciolacu, în timp ce o altă participantă își exprima dorința ca reporterii să sufere boli cumplite. Acest nivel de ură și agresivitate este simptomatic pentru o societate polarizată și manipulată.
Florin de la Buzău și alte momente absurde
Printre protestatari, un bărbat care s-a prezentat drept „Florin de la Buzău” încerca să flirteze cu o jurnalistă, propunându-i o întâlnire la Starbucks. Între timp, alți participanți își exprimau opiniile despre geopolitică, numindu-l pe Zelenski „bichon” și aplaudând această insultă infantilă. Totul părea desprins dintr-un teatru al absurdului.
„Vorbește, bă, în spaniolă!” – ignoranța la rang de virtute
Un parlamentar spaniol care a urcat pe scenă a fost întâmpinat cu strigăte de nemulțumire pentru că a vorbit în engleză. „Cu toții am fost prin Spania!”, a exclamat cineva, ca și cum experiența turistică ar fi echivalentă cu competența lingvistică. Această reacție ilustrează perfect combinația de ignoranță și aroganță care a dominat protestul.
Un spectacol al degradării morale
Protestul organizat de AUR a fost mai mult decât o demonstrație politică; a fost o oglindă a unei societăți în derivă. De la naționalismul exagerat la violența verbală și incoerența generală, evenimentul a scos la iveală cele mai întunecate fațete ale mentalității colective. În loc să fie un apel la unitate și schimbare, a fost un spectacol al degradării morale și al haosului organizat.