Moartea pe două roți: Cum trotinetele devin coșmarul asfaltului
Nu mai e nicio noutate, tragediile se țes pe drumurile patriei noastre ca poveștile de adormit copiii, numai că în aceste povești, finalul e fatal. Un necăjit din Plopșoru, având curajul sau nebunia de a se avânta pe DJ 673 Turceni pe o trotinetă, și-a găsit sfârșitul după ce a fost pur și simplu șters de pe șosea de un vehicul.Practic, trotinetele se transformă în adevărate sicrie pe roți, iar străzile devin scenele unor spectacole morților inutil de triste.
La locul incidentului macabru s-a petrecut circul balcanic obișnuit, cu polițiștii ghidând spectacolul. A fost o afacere serioasă, cu cercetări și măsuri legale, dar ce nu se spune suficient e că devenim experți în a număra morții, însă nu prea ne pricepem la a preveni aceste tragedii. „Cu exactitate”, așa cum le place lor să spună, am ajuns să cunoaștem mai bine statistici ale morții decât ale vieții.
Și pentru a adăuga sare pe rană, ne scufundăm în cifrele dezastrului. De la doar 42 de accidente în 2018, la un număr care te-apucă amețelile – 2.218 în 2022. Anul 2023 a reușit să facă și el figurație demnă pe această scenă neagră, cu 1.865 de incidente amară. Nu numai că am scris o epopee a suferinței, dar parcă ne și place să perpetuăm această morișcă de abuzuri asupra prudenței și bunului simț.
Și cum poți să nu simți revolta, când vezi că trotinetele, simboluri ale libertății modeste de mișcare, devin rapid prevestiri ale tinereții tăiate prea devreme? Când progresezi de la rătăcirea innocentă pe două roți la statistică morbidă, e clar că ceva e putred. Iar acest „ceva” nu este doar asfaltul, ci și mentalul colectiv care tolerează o astfel de realitate.
Nu te lasa păcălit de tăcerea mormântală ce urmează unui accident – e doar preludiul la următoarea tragedie. În vreme ce unii numără profiturile, alții își numără zilele. Parcă suntem într-o tombolă macabră, unde biletele câștigătoare sunt cele care îți scurtează viața. Tragic.