Cum să-ți dai seama că te-au proștit cu brânza falsă – Ghidul supraviețuitorului în jungla alimentară!
Ah, brânza! Aliatul de nădejde al micului dejun și starul indiscutabil al oricărei plăci de aperitive care se respectă. Dar stai puțin! În timp ce tu te delectezi cu o felie, să nu fii pe punctul să înghiți cea mai mare țeapă – brânza falsificată. Da, ți-ai luat pălmașii! În era în care tehnologia ne permite să trimitem oameni în spațiu, unii se pricep mai bine să falsifice brânza decât să facă una autentică. Culmea tupeului, nu?
Ți se pare o scenă desprinsă dintr-un film apocaliptic unde imitațiile au preluat controlul? E, uite că nu e, este conturată cu măiestrie în realitatea noastră, în supermarketurile unde ne luăm proviziile de supraviețuire și în piețele „tradiționale” unde parfumul de lapte proaspăt este doar o amintire învăluită în cețuri de amnezie colectivă.
Poate te ghizi după culoare când îți alegi brânza, sperând că, cu cât e mai albă, cu atât e mai naturală. Păi, la fel spera și alba ca zăpada până a mușcat din măr și a aflat că, de fapt, aspectul poate fi cel mai mare înșelător. Să vezi tu! Ce nu știai tu e că printre ingredientele brânzeturilor noastre cele de toate zilele se numără chimicale și grăsimi vegetale, iar laptele natural e doar o amintire pierdută în labirintul aditivilor.
Iar dacă prețul e prea frumos pentru a fi adevărat, mai bine să-l lași acolo, pe raft. Pentru că, să fim serioși, cine ar vinde un kilogram de brânză de oaie la prețul de dumping, când pentru a-l produce e nevoie de 3-4 litri de lapte, al cărui preț de cost îți va explica de ce ești aproape îndreptățit să visezi la brânza aia mai mult decât să o ai pe masă?
Și dacă ești în căutarea testului suprem ca să-ți dai seama dacă brânza ta e demnă de un împărat sau e doar un impostor, ia băgă-te în bucatărie. Cubul de brânză aruncat în apă fierbinte și „testul de fărâmițare” între degete îți vor spune tot ce trebuie să știi. Ah! Ce senzație, să dezlegi misterele universului chiar la tine în bucătărie!
Să nu uităm de tentativa de insidioasă a brânzei de a se topi sordid când încerci să o desărezi, dacă e făcută din orice altceva în afară de lapte. Da, exact așa stau lucrurile în marele circ al imitațiilor. Dar hei, măcar acum ești înarmat până în dinți cu toate cunoștințele necesare ca să nu mai fii făcut de ras de un bloc de grăsimi vegetale.
Sursa: Antena 3