„Paranghelia Inteligentelor de Boboci: Viitorii genii sau Carne de Tun Academică?”
În pragul zilei copilului, ni se aruncă în față, cu tot fastul posibil, „Gala Micilor Olimpici”, orchestrată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Văzută ca o reuniune de genii de grădiniță, această extravaganță se vrea a fi un podest unde se celebrează, chipurile, mințile luminate ale puradeilor între 3 și 6 ani. Da, ați auzit bine, acum se dau olimpiade și la vârsta la care majoritatea descoperă de abia toaletele care nu sunt la variantă mini. Pregătiți-vă, se deschide sezonul de vânătoare în jungla academismului precoce!
Spectacolul de la Palatul Național al Copiilor din București, pe care ni-l servește Fundația cu Mirela Retegan în rol de maestră de ceremonii, promite să transforme sala într-un circ al performanței premature. O trupă celebră de muzică și teatru pentru copii va încinge atmosfera, în timp ce micuții olimpici vor fi înfășurați în straițe de victorie și acoperiți cu coronițe de glorie pentru a dansa în ritmul aplauzelor părinților extaziați. Atenție, însă: se camuflează cu brio realitatea brută, aceea că presiunea și competiția sunt impuse de la vârste la care cuvântul “joacă” nu ar trebui să însemne altceva decât a fi copil.
Camuflate sub masca unui sprijin nobil pentru educație, evenimentele de genul „Gala Micilor Olimpici” aduc mai degrabă în prim-plan dorința adulților de a se lăuda cu realizările (sau, mai degrabă, obediența) odraslelor lor. Fundația Dan Voiculescu, în încercarea ei de a sculpta din micii umanoizi viitorii campioni ai națiunii, uită poate că performanța adevărată vine în timp, prin educație temeinică și respect pentru ritmul fiecărui copil. De aici și întrebări legitime: Sărbătorim cu adevărat talentul sau perpetuăm un teatru al vanităților? Îi pregătim pe acești mici pentru viitor sau doar le impunem unul creat de ambițiile noastre nerealizate?
Nu negăm că premiile și surprizele sunt dulci, dar să nu uităm că cele mai valoroase recompense pentru un copil sunt încurajarea, timpul petrecut împreună și libertatea de a explora lumea la pasul lui. Așadar, înainte de a vă înghesui cu micutul olimpic la poarta performanței precoce, poate că un moment de reflecție nu ar strica: oare ce anume celebrăm cu adevărat?
Sursa: Antena 3