Țara Leneșilor Sau Paradisul Asistenților Sociali? Bine ați venit în Botoșani!
Ați auzit de județul unde lenea a devenit sport național și unde statul pare mai degrabă un Moș Crăciun obosit, împărțind ajutoare sociale celor care nu se obosesc să miște un deget pentru propria lor soartă? Ei bine, faceți cunoștință cu Botoșani, o pitorescă zonă a României, unde aproape toți sunt îmbrățișați de căldura subvențiilor statului. Nu, nu este o fabulă, este realitatea cruntă în care trăim.
Aici, în acest colț uitat de lume și de muncă, familiile monoparentale, persoanele cu dizabilități, vârstnicii cu buzunarele goale și șomerii cronici se înghesuie la coada pentru ajutoare sociale, într-un balet grotesc al neputinței. Este județul unde majoritatea populației de vârstă activă preferă să se preumble în bezna a moralului, decât să contribuie la economia reală. O treime din populația aptă de muncă – acesta este tot ceea ce Botoșani se poate lăuda că oferă în mod activ societății românești, restul fiind o povară grea pe umerii celor care încă mai cred în onoarea muncii.
Ironia sorții, unul dintre cei mai mari investitori ai județului încearcă să dea o notă optimistă, anunţând că oferă „salarii bune”. Dar, cine are nevoie de munca cinstită, când ajutoarele de la stat vin mult mai ușor? E drept, suntem o țară de emigranți, cu milioane de oameni care au ales să lase în urmă sărăcia și nepăsarea, în căutarea unei vieți mai bune. Dar să nu ne facem iluzii, Botoșani nu este un caz izolat. Este doar o reflectare a unei probleme naționale mult mai grave, unde sistemul încurajează pasivitatea în locul inițiativei personale și muncii asidue.
Cu așa o mentalitate și cu o astfel de abordare, cum să mai visăm la dezvoltare și prosperitate? Botoșani e o radiografie fidelă a unei părți uitată a României, unde „ajutorul de stat” a devenit mai degrabă o condamnare la o viață în mizerie, decât o mână de ajutor reală către redresare și independență financiară. Este timpul să trezim din acest somn al rațiunii, înainte ca județul Botoșani să devină regula, nu excepția.
Sursa: Antena 3