Bun venit în jungla educațională: unde visurile se ciocnesc de realitatea cruntă!
Într-o eră tehnologică înfiortătoare, contradicțiile din sistemul de învățământ românesc se bat cap în cap mai ceva ca două berbeci înmărmuriți de prostie instituționalizată. Pe de o parte, avem școli care strălucesc mai aprig decât o stea căzătoare pe cerul inovației, dar pe de altă parte, există colțuri întunecate ale țării unde accesul la internet sau la tehnologie e la fel de probabil ca o zăpadă în plină vară tropicală.
Concursul măreț “Școala viitorului”, mormânt al ideilor vechi, sună mai mult ca o poveste de adormit copii decât ca o soluție realistă. O tablă interactivă și câteva tablete grafice, adevărata revoluție, nu? Ca și cum ai încerca să stăvilești revărsarea unui râu cu o linguriță. 468 de suflete nevinovate de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Brăila trăiesc într-o lume paralelă, visând la o educație decentă, în timp ce plutim în iluzii tehnologice.
„Eu simt că am pierdut multe informații pentru că nu am beneficiat atât cât ar fi trebuit de tehnologia modernă”, lamenta o elevă, într-o sinceritate sfâșietoare ce ar trebui să zguduie temeliile sistemului. Luminiţa State, în schimb, se bucură de avantajele tehnologice la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuţă, într-un entuziasm orbit. „Ești la un click distanță de ceea ce vrei să prezinți copiilor”, exclamă ea, ilustrând perfect decalajul sălbatic dintre două realități educative.
Între timp, morișca de abuzuri și promisiuni goale rotește veșnic. Câștigătorii mari ai concursului “Școala viitorului” mai că ar putea pleca în Germania, undeva în Dusseldorf, să învețe cum să folosească tehnologia pe care, probabil, n-o vor avea niciodată. Scena este un tablou al ironiei supreme, pictat în culorile dezamăgirii și ale celor mai deziluzionante visuri ale societății noastre.
Sursa: Antena 3