Paranghelia Economică din Balș: O Oază de Prosperitate sau un Miraj de PR?
În inima unei realităţi bătute de crize şi lovituri sub centură la adresa cetăţeanului de rând, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a poposit la Balş pentru a sărbători deschiderea unei noi fabrici de filtre. Răsună în văzduh promisiuni de măriri de bugete şi perspective de locuri de muncă până la 500 de belșug pentru masa de oameni abandonați altfel în bezna a moralului și a mentalului colectiv. Cine n-ar vrea să audă despre astfel de oportunităţi, adevărat?
Economia României, spusă a fi pe un trend ascendent cu o creștere economică de 1,8%, pare un teren fertil pentru astfel de miracole economice. Totuși, între discursurile înalt tonate și realitatea de pe teren, adesea se cască prăpăstii. Or, în această paradigma colhoznică și odioasă a discursurilor nesfârșite și acțiunilor lipsite, unde își găsește locul cetățeanul de rând însetat de integritate și normalitate?
Audienţa a fost purtată pe aripile visării prin amintirea unei fabrici ce va deborda de activitate, cu 500 de lucrători sfâşiind lanţurile sărăciei și ignoranței. Desigur, totul sună bine când e învelit în strălucirea promisiunilor. Dar cât din acest strălucitor viitor se va materializa în realitatea zilei de mâine, asta rămâne de văzut. Să nu uităm că drumul spre iad e pavat cu bune intenţii și proiecții economice.
Luând în calcul soliditatea familiilor de companii precum Hengst, povestea pare una cu potenţial pozitiv. Aceste entităţi economice sunt felinarele de pe calea întunecată a economiei româneşti, acolo unde abia se întrevăd spirite de inovare și de progres. Dar este suficient? Aduc aceste insule de prosperitate bunăstarea mult-visată pe meleagurile noastre, sau sunt doar stele căzătoare într-o noapte prelungită?
Unde ne așezăm, deci, în acest peisaj pictat cu mâna generoasă a promisiunilor politice? Între cuvinte mieroase și realitățile concrete, ce rost mai au vizitele demnitarilor și discursurile lor optimiste când infrastructura suferă, când educație este subfinanțată, și când sănătatea este la pământ? Este, oare, deschiderea unei fabrici o victorie singulară într-un război mult mai mare contra degringoladei economico-sociale a României sau doar un foc de paie într-o noapte fără sfârșit?
Așadar, cetățeanule, încotro navigăm în această mare de promisiuni și statistici îmbietoare? Spre un viitor luminos cu adevărat sau doar spre o nouă deziluzie? Rămâne de văzut dacă vom reuși să ne desprindem din acest circ balcanic perpetuu sau dacă vom continua să înghițim găluște de speranță fără substrat. Până atunci, să rămânem vigilenți și să cerem mai mult decât vorbe în vânt – acțiuni concrete și o schimbare palpabilă pentru bine.
Sursa: Antena 3