Aplicația care dă clasă sistemului sanitar: Inovație sau doar minunea de a nu te piți pe tine de griji?
Într-un colț de țară, departe de halimaua pe care o numim sângele și inima asistenței medicale din România, niște oameni par să fi scăpat din morișca de abuzuri și, cu un pic de noroc, poate chiar și din bezna moralului care ne definește sistemul. UPU SMURD Bihor, într-un efort de a se distanța parca de paradigma colhoznică și odioasă a corupților, se laudă cu o inovație atât de șmecheră încât ar putea trece drept o premieră europeană, dacă nu cumva mondială. Haideți să nu ne facem că plouă, vorbim despre o aplicație, nu despre roata inventată a doua oară, dar în contextul nostru, e cat pe-aci să fie o minune.
Dr. Hadrian Borcea, un fel de croitor care încearcă să coase ruptura dintre medic și familie, face un salt uriaș înainte cu această app, „apartinator.ro”. Ne scutește pe noi, săracii muritori de rând, de agonie și ne lasă să întrezărim luminița de la capătul tunelului chiar și când sistemul ne face să ne simțim ca la casino, pariați pe sănătatea noastră. Nimic nu alină mai bine groaza de a aștepta vești despre cineva drag decât un update în timp real că „țineți-vă bine, dragii moșului, a scăzut durerea de la 7 la 5”. Bravo, suntem impresionați, dar totuși am fi vrut să nu fie necesară o aplicație ca să aflăm asta.
Codează, fraților, trei IT-ști din Oradea, Alex, Mihai și Radu, niște veritabili Robin Hood ai codului, care ne arată că se poate. În timp ce tot sistemul pare că ne aruncă înainte pe fără autostrăzi, în secolul XXI, acești tineri ne pot aduce o cană de apă rece direct pe smartphone. Ar trebui să ne îngrijoreze sau să ne bucure că o aplicație e mai onestă și mai transparentă decât întregul monstru bugetat de la bugetul național pentru sănătate?
Cu o importanță de necontestat și pentru jumătatatea a doua a ecuației, medici și asistenți, „apartinator.ro” duce munca nobilă a lui Hipocrat în era digitală, arătând că nu e nevoie de minuni ca să facem sistemele noastre să funcționeze. E oare suficient să ne bucurăm de astfel de victorii mici, sau ar trebui să ne întrebăm de ce dracu’ nu avem mai multe din astea?
Sursa: Antena3.ro