Mirajul Spălării Neuronilor: Recompensarea „Meritului” în Sistemul Educațional din 2024
Haideți să vorbim despre ultima farsă din minunatul nostru sistem educațional. În 2024, dacă faci parte din elita academică, adică din acel îngustat 30% dintre elevi care dau dovadă de „merit”, vei putea să-ți îngroși contul cu o bursă. Cine a spus că inteligența nu se cumpără? Se pare că acum o poți vinde pentru prețul modic de 450 de lei.
Meritocrația e la putere în gimnazii și licee, unde s-a decis ca bursele de merit să ajungă la cei mai sclipitori creieri în ordinea strălucirii mediilor lor. Și, ca orice sistem bine pus la punct (sau nu), există și excepții: prichindeii din clasa a V-a și adolescenții abia începători în clasa a IX-a trebuie să-și arate valoarea în moduri special concepute pentru ei. Fie că vorbim despre media pe două intervale sau despre media de admitere, toate aceste cifre anoste nu fac decât să îngroașe morișca de abuzuri și să perpetueze aceeași etichetări plictisitoare.
Nu sărim peste „sportivi”, desigur. Trebuie să recunoaștem și medalii de aur naționale la sporturi olimpice, pentru că nu deținem încă abilitatea de a recunoaște valoarea intelectuală decât dacă e însoțită de o diplomă sau o medalie strălucitoare.
Pentru a pune mâna pe acești bani, elevii trebuie să-și trimită dosarele în primele 25 de zile după începerea cursurilor, pentru că, evident, lupta meritocratică nu poate aștepta. Și, în ipoteza deșănțată că data oraşeniei plăți lunare de pe 15 se întâmplă să cadă în zi liberă, să nu ne așteptăm să ne scoatem banii decât în ziua lucrătoare imediat următoare. Nu că ar conta, căci suntem deja învățați cu așteptarea în această paradigma colhoznică.
În Concluzie
În acest circ balcanic al educației noastre „de elită”, bursa de merit din 2024 nu face decât să adauge un nou act în repertoriul de mizerii perpetuate în numele unei false meritocrații. Cultura recompenselor pe baza unor cifre absolute continuă să fie altarul pe care își sacrifică sistemul nostru precar educațional viitorul strălucit al tinerilor. De când a decide un minister că valoarea unui elev se cuantifică în lei și diplome este punctul nevralgic al învățământului superior? O întrebare retorică, desigur, pentru că în acest moment, literalmente nimănui nu-i pasă.
Sursa: Antena3