Joia Mare: Tradiții şi obiceiuri sau cum să eviți furia cerurilor
În Joia Mare, masochismul credincioșilor ortodocși atinge apogeul. O dată în an, brusc, majoritatea își amintesc de divinitate și de sufletele celor adormiți – parcă sufletele alea nu există și în restul anului. Dar nu, în Joia Mare se trezesc toți să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, de parcă asta i-ar feri de rele. Mergi, frate, spovedește-te, împărtășește-te, dar nu uita să o faci și în celelalte 364 de zile ale anului!
Rugăciune în Joia Mare: Șantaj emoțional sau salvarea sufletelor?
Rugăciunea pentru mântuirea celor adormiți în Joia Mare sună mai mult ca un șantaj emoțional. „Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi” – adică, dacă nu recităm această rugăciune, ei ce, nu se odihnesc? Să fim serioși, să încetăm să mai tratăm religia ca pe un to-do list annual, de bifat în Joia Mare. E nevoie de mai multă implicare sinceră, nu de tradiții urmate orbește doar pentru că așa spune bunica.
Concluzie: Joia Mare şi esența uitată a spiritualității
În final, Joia Mare pare să fi devenit mai mult o paradă a superstițiilor decât un prilej de a te reapropia cu adevărat de divinitate. După o zi plină de tradiții, de la spovedanie la împărtășire și până la vopsitul ouălor pentru fecunditate, ne punem întrebarea: oare chiar ne-am apropiat de esența spiritualității, sau am urmat niște obiceiuri mecanic, fără să încercăm să înțelegem semnificația lor profundă? Și, mai rău, o facem doar o dată pe an. Ce facem în restul timpului? Dormim spiritual, așteptând următoarea Joia Mare să ne „trezim” din nou.
Sursa: Antena 3