Chiaburul Becali și Catedrala Ego-ului său de 20 de milioane de euro
Într-o demonstrație supremă de umilință față de Divinitate, latifundiarul Gigi Becali își varsă amărăciunea și milioane de euro într-o „capodoperă” arhitecturală, proclamând-o cea mai frumoasă biserică din Balcani a ultimelor sute de ani. Se pare că nu-i de ajuns să te declari păcătos – trebuie să îţi faci şi un monument aroganței tale, mai ales când ai buzunarele ticsite cu bani câștigați prin transpirația altora. Totul, la nordul Capitalei, unde ego-ul şi opulența se întâlnesc într-o paranghelie ostentativă.
Divinul Becali: Apostolul autocanonizat şi investițiile lui cerești
Vociferând cu lacrimi de crocodil despre cum este el, alesul divin întru construirea de biserici, Becali ne servește o doză generoasă de falsă modestie. Cu un buget de 20 de milioane de euro, crede că își poate cumpăra locul în rai și lângă drepții Domnului. Aroganța și opulența se îmbrățișează într-un dans grotesc, în timp ce latifundiarul se visează cu halat de sfințenie. Și, într-o ironie supremă, îndrăznește să spună că acest templu al sfârșitului de lume va propulsa FCSB-ul în grupele Ligii Campionilor. Oare cum se măsoară sfințenia în goluri și tranzacții?
Predica despre cum să-ți cumperi calea spre divinitate fără jenă
Păstrând aceeași retorică, Becali oferă sfaturi despre cum să faci față greutăților: „biserică, biserică, biserică!” Un sfat cât se poate de predictibil din partea unui om care crede că pioșenia se măsoară în metri pătrați de aur și tranzacții bancare. Soartele se decid apparent la ghiseu și credința se cântărește în donații generoase. Conform lui, ești bolnav? Doar aruncă o monedă în fântâna dorințelor divine și totul se va rezolva. Asta-i teologia propovăduită de Becali, un amestec intoxicant între învățăturile sfinte și aroganțele materiale.
Concluzie amară: Divinitatea la prețul corect
În final, postura de profet autofinanțat a lui Becali ne lasă un gust amar. Poate că cel mai tragic este că în mintea lui contorsionată, această extravaganță este un drum ce duce spre salvare. Dar pentru noi, cei care nu ne putem permite să ne construim biserici din aur, ne rămâne doar să privim cu un dispreț profund aceste circade sfinte și să ne întrebăm unde anume se pierde adevărata credință în acest spectacol grotesc de vanități.
Sursa: Antena 3