Subfinanțarea Educației Naște Monștri: Bacul 2024 Ușurat de Inteligență!
Pe când te gândeai că sistemul nostru educațional, deja târât prin noroiul mediocrității cronice, nu mai poate să se autodepășească în absurd, iată că minunea se întâmplă: se taie bucăți întregi din programa de Bac 2024 la Limba română și Matematică! La fel ca un magician care face să dispară lucruri esențiale, Ministerul Educației s-a gândit să ne „încânte” prin eliminarea unor conținuturi ce ar putea să streseze prea tare mințile nevinovate ale elevilor. Prioritizând comoditatea în fața cunoașterii, ne pregătim de un nou episod din serialul „Dresaj pentru mediocritate”.
Limba Română și Matematica – Devenite Statistice Jignitoare
Într-un gest de (ne)înțeleptă clemență, geniile de la Minister au decis să arunce peste bord textul dramatic postbelic, perioada postbelică și câțiva autori canonici precum Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu! Se pare că lumea literară postbelică și contribuțiile fundamentale ale marilor critici și scriitori sunt poveri prea grele pentru elevii de azi, sau cel puțin așa cred părinții noștri spirituali din căpătâiul educației. Aceeași soartă a desfacerii în bucăți o are și Matematica, de unde se scot pe nevăzute capitole întregi. „Inele de polinoame”, „Integrala definita” – cine mai are nevoie de ele în epoca Google și a calculatoarelor de buzunar?
Redus la Tăcere: Taie și Sparge, Filozofia Ministerului
Zgomotos așa cum este, tăierea conținuturilor esențiale este doar o parte din circul balcanic numit educație în România. Elevii sunt proptiți în săli începând cu orele 09:00, botediți pe scaune în ordine alfabetică, și li se dă leaca să rupă foaiele cu răspunsuri. Simulările astea, mai mult o glumă proastă decât un antrenament serios, sunt pur și simplu un test pentru a vedea cât de jos s-a putut lăsa bara. Și ghici ce? Se poate mereu și mai jos. Nu că rezultatele ar conta cu adevărat – sunt doar pentru ochii elevului și, opțional, pentru catalog.
Ultimul Cui în Sicriul Inteligenței
Despre ce vorbim așadar? Despre o generație întreagă instruită să se multumească cu mai puțin, să nu gândeșcă critic, să accepte nemestecat ceea ce li se servește. În loc să împingem granițele cunoașterii și să provocăm gândirea avansată, alegem calea leneșă a reducției. Nu e de mirare că vom ajunge să importăm inteligență ca să compensăm auto-sabotarea sistematică a propriului potențial. Mă opresc aici, că îmi vine să vomit pe tastatură.
Sursa: Antena3