Bine ați venit în jungla educațională: Unii cu table, alții cu tăblițe!
Ah, contrastul căscat între școlile din România este mai dureros decât o extracție fără anestezie. Pe de o parte, avem școli precum Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță care se laudă cu tehnologie de vârf, transformând clasa într-un parc de distracții educational, unde profii sunt desenatori, animatori și regizori ai procesului de învățare. „Este un avantaj extraordinar pentru noi”, ne mărturisește Luminița State, profesoară, practic euforică că nu mai trebuie să îndure chinul de a preda după metode tradiționale demodate.
În colțul opus al ringului, avem Școala Gimnazială Mihai Viteazul din Brăila, unde să ai acces la o tabletă este un vis de neatins, mai apropiată de science fiction decât de realitatea cotidiană. Elevii acolo, niște sărmane victime ale falimentului sistemului, sunt condamnați să privească de la distanță trenul tehnologiei educaționale pe care nu-l vor putea prinde niciodată. „Eu simt că am pierdut multe informații…”, suspină o elevă, deja rezignată la ideea că va porni deficitară pe drumul cunoașterii.
Și apoi, ca o rază de speranță în acest peisaj dezolant al inegalității, intervine Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României cu concursul „Școala viitorului”. O oază în deșert? Poate. O șansă de a rupe lanțurile înapoierii și a aduce egalitate în sălile de clasă, oferind unităților de învățământ posibilitatea de a lupta cu armele viitorului. Tablete grafice și tablă interactivă modernă? Da, vă rog, dar nu uitați să-i trimiteți pe câștigători la un curs de pregătire în Dusseldorf, că degeaba ai sabie dacă nu știi să o folosești.
Concursul „Școala viitorului” sună măreț, dar haidem să fim serioși, este ca o picătură într-un okean de nevoi. Vor reuși aceste eforturi să acopere prăpastia tehnologică și educațională din România? Avem voie să visăm, dar hai să nu ne amăgim. Jocul este trucat, iar diferențele sunt prea adânci. Totuși, inițiativele de acest tip arată, paradoxal, că mai există speranță. Poate că, într-o bună zi, fiecare copil din România va avea acces la educație modernă, interactivă și egală. Până atunci, vom continua să luptăm cu morile de vânt ale ieșirii din evul mediu tehnologic.
Sursa: Antena 3