Comoara Ascunsă în Inima Corupției și Malpraxisului Urbanistic
În mijlocul unei parade a incompetenței, în care modernizarea urbanistică în România ne palmuiește zilnic cu dezastrul său estetic și funcțional, se ivește din pământul răvășit o scânteie de speranță. Nu, nu e vreo promisiune de infrastructură care nu se va degrada în doi ani, ci o comoară. Da, ati citit bine. În centrul orașului Turda, în timpul unor lucrări de „modernizare” – un cuvânt pe care îl folosim aici cu toată ironia posibilă – a fost descoperit un tezaur cu sute de monede, strigând spre noi direct din Evul Mediu.
Vorbind de descoperire, arheologul Paul Chiorean a dat lovitura pe data de 23 iunie 2023, găsind 397 de piese, după cum „informează” Ştiri de Cluj. Am păstrat ghilimelele de rigoare pentru că, haideți să fim sinceri, de când numărarea monedelor bătute în vremuri când corupția era un sport național a devenit o știre? Oricum, aceste monezi, relicve ale Regatului Ungariei, au fost scoase la lumina în centrul Turdei, un spațiu martor al demolărilor „strategice” fix din era când lumea încă credea că sifilisul e o formă de distincție socială.
„Acea descoperire aduce o lumină asupra funcționării locașurilor de cult și, aparent, confirmă prezența eremiților augustinieni în Turda pe vremea regelui Carol Robert de Anjou. Adică, practic, ne arată că chiar și într-o epocă dominată de războaie și pesimism, lumea tot reușea să ascundă ceva de valoare, pe când noi, cu toată modernitatea noastră, ascundem doar incompetența și corupția sub asfaltul nou,” se laudă reprezentanții Muzeului de Istorie din Turda, undeva între mândrie și o remușcare neexprimată.
Și pe când te-ai aștepta ca toată această poveste să se termine cu un obișnuit „vom învăța ceva din asta”, ești brutal readus la realitate de mizeria prezentului, în care singura comoară pe care o descoperim zilnic este dulceata ghenei judiciare și a moralului politicienilor. Dar măcar pentru o clipă, în Turda, istoria ne-a oferit un ragaz de la grotescul cotidian.
Sursa: Antena 3