Prognoza meteo: între instabilitate și temperaturi neobișnuit de ridicate
Într-un spectacol meteorologic ce pare să sfideze orice normă, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dezvăluit prognoza pentru următoarele două săptămâni. Într-o țară unde haosul climatic devine o constantă, soarele va străluci pe cer în majoritatea regiunilor, dar nu fără capricii. Începând cu 28 aprilie, temperaturile vor urca semnificativ, atingând valori ce depășesc media obișnuită pentru această perioadă.
Vestul, nord-vestul și centrul României vor fi martorele unor episoade de instabilitate atmosferică, cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice, mai ales după-amiaza și seara. Într-un contrast ironic, litoralul și zonele montane vor experimenta temperaturi mai ridicate decât cele normale, cu maxime de până la 20 de grade Celsius pe litoral și 14 grade în zonele montane.
Muntenia: o regiune prinsă între extreme
Muntenia va fi scena unor variații termice dramatice. Până pe 25 aprilie, temperaturile vor fi deosebit de ridicate, atingând maxime de 23-25 de grade. Totuși, această aparentă binecuvântare se va transforma rapid într-o scădere bruscă, cu maxime ce vor coborî la 16 grade până pe 27 aprilie. În cea de-a doua săptămână, vremea va reveni la o tendință de încălzire, dar nu fără episoade de ploi temporare și averse.
Oltenia: căldură urmată de răcire treptată
Oltenia va experimenta un scenariu similar, cu temperaturi ce vor oscila între 22-24 de grade până pe 26 aprilie, urmate de o scădere treptată. În perioada 27-29 aprilie, maximele vor ajunge la 16-17 grade, dar o ușoară încălzire va aduce din nou temperaturi mai plăcute spre finalul intervalului. Ploile, deși temporare, vor fi o prezență constantă, mai ales în zilele de 26 și 27 aprilie.
Zonele montane: un paradox climatic
Într-un spectacol de contradicții, zonele montane vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele normale până pe 26 aprilie, cu maxime de 12-14 grade. Totuși, această anomalie va fi urmată de o scădere bruscă, cu maxime ce vor ajunge la 6-7 grade și minime ce pot coborî până la -2 grade. În cea de-a doua săptămână, temperaturile vor reveni la o tendință de creștere, dar nu fără episoade de ploi și averse.
Dobrogea: o oază de stabilitate relativă
Dobrogea pare să fie una dintre puținele regiuni unde vremea va rămâne relativ stabilă. Temperaturile vor oscila între 21-23 de grade până pe 26 aprilie, cu o ușoară scădere spre 18-20 de grade pe litoral. În a doua săptămână, maximele vor reveni la valori mai ridicate, iar ploile vor fi sporadice și de scurtă durată.
Banat și Crișana: instabilitate și variații termice
Banatul și Crișana vor fi martorele unor fluctuații termice semnificative. În Banat, maximele vor scădea de la 26 de grade pe 21 aprilie la 16 grade pe 27 aprilie, urmate de o revenire treptată. În Crișana, un scenariu similar va aduce maxime de 26 de grade la începutul intervalului, urmate de o scădere la 16 grade și o ușoară creștere spre final.
Transilvania și Maramureș: între căldură și răcire
Transilvania și Maramureș vor experimenta, de asemenea, variații termice notabile. În Transilvania, maximele vor scădea de la 24 de grade pe 21 aprilie la 15 grade pe 27 aprilie, cu o revenire spre 19 grade în a doua săptămână. În Maramureș, maximele vor oscila între 25 și 16 grade, cu o tendință de stabilizare în a doua săptămână.
Moldova: o regiune prinsă în capriciile vremii
Moldova va înregistra temperaturi ridicate până pe 25 aprilie, cu maxime de 23-25 de grade. Totuși, o scădere bruscă va aduce maxime de doar 14 grade pe 27 aprilie. În a doua săptămână, vremea va reveni la o tendință de încălzire, dar nu fără episoade de ploi și averse.
Într-un peisaj meteorologic dominat de instabilitate și variații extreme, România pare să fie prinsă într-un ciclu climatic ce sfidează orice logică. Prognoza pentru următoarele două săptămâni nu face decât să sublinieze fragilitatea unui sistem climatic tot mai imprevizibil.